Pàgines

dimarts, 20 de setembre del 2016

Tertúlies Literàries Dialògiques curs 2016-17

TERTÚLIES LITERÀRIES DIALÒGIQUES
CEPA CIUTADELLA  CURS 2016-17

Dimecres, dia 19 d’octubre ens trobarem per triar el llibre o llibres que llegirem enguany. Heu de dur aquest llistat i podeu haver pensat quins són els vostres preferits. Podeu cercar informació sobre l’autor i la història per poder-ho explicar a la resta del grup.

A cada sessió posarem en comú la interpretació que hem fet de les pàgines que hem llegit a casa. Cada participant haurà triat un fragment i el llegirà als altres explicant què li ha cridat l’atenció. A través de l’intercanvi ens enriquim, transformam les pròpies idees, adquirim nous coneixements i aprenem a respectar-nos en el desacord.



PROPOSTA DE LLIBRES PER ENGUANY

Extret de la llista d’obres mestres patrimoni de la Humanitat realitzada pel grup de persones que van crear les Tertúlies Literàries Dialògiques i compta amb l’aval científic de l’equip investigador de INCLUD-ED

ALBERT CAMUS.  La pesta
Uns doctors descobreixen el sentit de la solidaritat en la seva tasca humanitària a la ciutat algeriana d'Orà, mentre aquesta és assolada per una plaga. Els personatges del llibre, en un ampli ventall que va des de metges fins a turistes o fugitius, contribueixen a mostrar els efectes que una plaga pot tenir en una determinada població.
               
BLASCO IBÁÑEZ. La Barraca
El libro se desarrolla en la Valencia rural de finales del siglo XIX. Describe con precisión las duras condiciones de vida de la población campesina y agrícola.

EMILE ZOLA. Germinal
El maquinista Étienne Lantier llega al pueblo minero de Montsou en busca de trabajo. Lleno de indignación ante la miseria que rodea el mundo de las minas, promueve la lucha contra la Compañía alzándose como cabecilla de una protesta.

ESOPO. Las fábulas de Esopo
Pequeños y memorables cuentos que nos muestran las tensiones, las miserias, el esplendor, la felicidad y el miedo del alma humana. De ello son buenos ejemplos las célebres fábulas de la liebre y la tortuga, la zorra y las uvas o el pastorcillo mentiroso, relatos de origen popular de los cuales se extrae siempre una moraleja.

FEDERICO GARCÍA LORCA. La casa de Bernarda Alba
Protagonizada por personas corrientes que salen del pueblo, negando la heroicidad, "La casa de Bernarda Alba" representa el dolor cotidiano, familiar, hasta sus últimas consecuencias.

FIODOR DOSTOYEVSKI. Crimen y castigoLos hermanos Karamazov
En “Crimen y castigo” se plantea el problema de la justificación o no de los actos, de la conciencia y de la culpa.

En “Los hermanos Karamazov” Fiódor Pávlovich Karamázov, un terrateniente borracho, arbitrario y corrompido, tiene cuatro hijos: Dmitri, de carácter violento; Iván, un intelectual frío y materialista; Aliosha, el hijo pequeño, pasivo y religioso; y Smerdiakov, el hijo bastardo y resentido. La novela gira en torno a las relaciones perversas que se establecen entre el padre y los hijos hasta que éste es asesinado y su presunto asesino, Dmitri, juzgado y condenado. Odio, amor, crueldad, compasión, sentimientos radicalmente contrarios y enfrentados...

GIOVANNI BOCCACCIO. Decameró
Recull de cent històries explicades per deu amics i amigues, refugiats durant deu dies en un casal als afores de Florència. És una de les obres cabdals de la literatura medieval. Va ser considerada una obra llicenciosa i immoral per la crítica tradicional.

HONORÉ DE BALZAC. Eugenia Grandet
Els protagonistes són Félix Grandet, un boter ric i posseït per l'avarícia, i la seva filla única Eugénie, inspirada pels sentiments més purs i despresos. Dues famílies poderoses de la població assetjaran la jove Eugénie amb la intenció d'aconseguir un enllaç matrimonial econòmicament profitós. Però Eugénie no es mostra sensible a segons quina mena de raons. Novel·la d'amor i  de reflexió sobre el poder del diner.

JUAN RAMÓN JIMÉNEZ. Platero y yo
Tras unos años en Madrid, Juan Ramón Jiménez vuelve a Moguer, su pueblo natal. A su regreso, su estado de salud es delicado y su familia atraviesa una mala situación económica. Moguer ya no es lo mismo, y Juan Ramón se distancia del pueblo, de su gente, y se desilusiona. Atrás quedó el Moguer de su infancia. En su soledad, Platero será el destinatario de sus pensamientos, de la exteriorización poética de Juan Ramón, quien le mueve a la manifestación lírica y quien parece entender todo lo que nombra el poeta.

LEÓN TOLSTOI. Anna Karenina
És la màxima elaboració literària de la passió amorosa i de la lluita entre els dictats del cor i la raó. Segons Dostoievski, “una obra d’art absolutament perfecta”.

LEOPOLDO ALAS CLARÍN. La Regenta
El retrato de un carácter femenino que se debate entre el deseo y su represión, y que sufre, en este caso, las asechanzas de un galán y de un cura. La peripecia tiene como trasfondo la magistral y despiadada descripción del entorno de Ana Ozores, esa Vetusta murmuradora y provinciana en la que toda vanidad e hipocresía tienen su asiento.
               
MOLIÈRE. El avaro
En "El avaro" su protagonista, Harpagón, se muestra consumido por su pasión hacia el dinero, pero ansioso de amor y de respeto. "El enfermo imaginario" gira alrededor de la figura de un hipocondríaco que teme la intervención de los médicos.
               
PEDRO CALDERÓN DE LA BARCA. La vida es sueño
La vieja historia de un joven príncipe desterrado por el padre que desea evitar el fatal vaticinio de las estrellas es el punto de partida de la obra maestra de Calderón.

MARCEL PROUST. A la recerca del temps perdut. Pel cantó de Swann
"A la recerca del temps perdut" és una sèrie de set novel·les. Més que del relat d'una sèrie determinada d'esdeveniments, l'obra es basa en la memòria del narrador: els seus records i especialment els vincles que s'hi creen. En aquest  primer volum es va reconstruint una imatge fragmentada de la seva infància amb l'evocació d'aquells records involuntaris que ressorgeixen de bell nou quan determinats actes del present evoquen sensacions aparentment oblidades.
               
STENDHAL. El roig i el negre
El llibre explica l'ascens social d'un jove mentre es descriuen les seves motivacions i pensaments. El seu protagonista, Julien Sorel, un jove apassionat, ambiciós i vulnerable, és una de les creacions més admirables de la literatura.

VIRGINIA WOOLF. La señora Doloway
Mrs. Dalloway és la crònica d’una jornada en la vida d’una senyora londinenca als anys vint. La dona feineja per casa, passeja vora els aparadors, observa amb curiositat el tràfec ciutadà, rumia inquieta… És el dia de la reunió periòdica d’un petit grup d’amics al seu saló. Mrs. Dalloway en prepara tots els detalls i intenta minimitzar-ne els imprevistos. Però un amor seu de joventut arriba de l’Índia inesperadament i serà, per pur atzar, un dels convidats.

WILLIAM SHAKESPEARE. Hamlet. Otelo. Romeo y Julieta
Las tragedias de Shakespeare representan una de las cumbres de la literatura universal. Su grandeza radica en una mirada visionaria de la condición humana, en la honestidad al mostrar las pasiones más oscuras, en su forma de tratar el amor, la muerte, el destino, los lazos familiares, la locura, la amistad o el afán de poder.