Pàgines

dimarts, 3 de setembre del 2019

Tertúlies literàries dialògiques. Curs 2019-20


El grup de tertúlies ens reunim setmanalment per comentar un fragment d'una obra de la literatura clàssica universal. Dialogam, compartim opinions i pensaments.

El curs comença amb la tria dels llibres que volem llegir i ho feim entre tots els participants. Per aquest motiu ens trobarem dia 23 d'octubre a les 16h. Heu de tenir pensat quins llibres d'entre els proposats són els vostres preferits.

Dia 6 de novembre començarem la tertúlia i hem d'haver llegit les 40 primeres pàgines (sense comptar el pròleg o introducció, si no són de l'autor). Convé dur el llibre i un fragment subratllat per comentar a classe.

A la porteria del centre us podeu informar dels llibres triats, per si no podeu assistir el primer dia.


Bona lectura!
Assumpta Lluch, moderadora del grup.




PROPOSTA DE LLIBRES PER ENGUANY


Los hermanos Karamazov. FIODOR DOSTOYEVSKI
En “Los hermanos Karamazov” Fiódor Pávlovich Karamázov, un terrateniente borracho, arbitrario y corrompido, tiene cuatro hijos: Dmitri, Iván, Aliosha y Smerdiakov. La novela gira en torno a las relaciones perversas que se establecen entre el padre y los hijos hasta que éste es asesinado y su presunto asesino, Dmitri, juzgado y condenado. Odio, amor, crueldad, compasión, sentimientos radicalmente contrarios y enfrentados...
Péguin Clásicos. 1144 pàgines.

Crimen y castigo. FIODOR DOSTOYEVSKI
Crimen y castigo” (1866) es seguramente la obra más lograda del autor. En ella, sirviéndose de una trama y de unos personajes que reúnen los mejores ingredientes de la novela del siglo XIX, se plantea el problema de la justificación o no de los actos, de la conciencia y de la culpa.
Alianza Editorial. 800 pàgines.

Decameron. GIOVANNI BOCCACCIO
Recull de cent històries explicades per deu amics i amigues, refugiats durant deu dies en un casal als afores de Florència, és una de les obres cabdals de la literatura medieval. Va ser considerada una obra immoral per la crítica tradicional.
La butxaca. 832 pàgines.

Anna Karenina. LEÓN TOLSTOI
És la màxima elaboració literària de la passió amorosa i de la lluita entre el cor i la raó. Segons Dostoievski “una obra d’art absolutament perfecta”. 876 pàgines. La butxaca.
Alba Editorial 1104 pàgines.

Guerra i pau. LEÓN TOLSTOI
És una de les obres més importants de la literatura russa, i probablement de la mundial. Tolstoi volgué explicar les vicissituds de diferents personatges de tota mena i condició.
La butxaca.1048 pàgines.

Las uvas de la ira. JOHN STEINBECK
Describe el drama de la emigración de la familia Joad, que se ven obligados a abandonar sus tierras, junto con otros miles de personas, rumbo a la «tierra prometida» de California. Allí, sin embargo, las expectativas de este ejército de desposeídos no se verán cumplidas.
Alianza Editorial. 688 pàgines.

Germinal. EMILE ZOLA
El maquinista Étienne Lantier llega al pueblo minero de Montsou en busca de trabajo. Lleno de indignación ante la miseria que rodea el mundo de las minas, promueve la lucha contra la Compañía alzándose en cabecilla de una protesta.
Alianza Editorial. 608 pàgines.

La madre. MAKSIM GORKI
Novela publicada en 1907 que trata de una mujer que lucha contra el régimen zarista. Pelagia Nílovna Vlásova en una de las protagonistas más universales de la literatura rusa.
Edaf. 400 pàgines.

Matar un rossinyol. HARPER LEE
Un advocat defensa un negre acusat d'haver violat una noia blanca. A través dels joves ulls dels fills del defensor, Harper Lee examina amb un humor molt ric la irracionalitat dels prejudicis racials i socials dels adults.
La butxaca 365 pàgines

Les tres germanes. L’ oncle vania. L’ estepa i altres narracions. ANTON P. TXEKHOV.
En la seva obra va reflectir els aires de canvi que es respiraven a la Rússia de finals del segle XIX, a través de personatges que busquen la llibertat, i que manifesten la constant contradicció que representa viure.
La butxaca. 336 pàgines

La hoja roja. MIGUEL DELIBES
Delibes demuestra su extraordinaria capacidad para extraer el cotidiano devenir a través de Don Eloy, un jubilado al que le ha llegado el momento de contar con avaricia las hojas que le restan en el librillo de la vida.
Destino. 250 pàgines.

El vagabundo de las estrellas. JACK LONDON
El protagonistal nos cuenta su peculiar historia desde el corredor de la muerte, pero también nos descubre cómo logra trascender su cuerpo y llevar de vuelta su mente hacia las otras existencias que ha llevado a lo largo de la historia humana.
Alianza Editorial. 384 páginas.

El conde de Montecristo. ALEJANDRO DUMAS
El conde de Montecristo es una de esas novelas cuyo título y grosor puede impresionar al lector hasta que comienza su lectura y descubre una historia bien narrada, divertida y llena de acción. Posiblemente si se hubiera escrito en nuestro siglo, estaría muchas semanas en las listas de best sellers.
Random House. 1144 páginas.

El amor en los tiempos del cóleraGABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
La historia de amor entre Fermina Daza y Florentino Ariza, en el escenario de un pueblecito portuario del Caribe y a lo largo de más de sesenta años, podría parecer un melodrama de amantes contrariados. Debolsillo. 496 páginas.

Mi vida querida. ALICE MUNRO
En estos cuentos podremos ver a gentes que aprenden a vivir, que descubren los sinsabores de la vida y los superan, que poco a poco son capaces de vislumbrar la posibilidad de ser felices más allá de todo error. 
Debolsillo. 336 páginas

El temps de les cireres. MONTSERRAT ROIG
La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada pels darrers anys del franquisme.
Edicions 62. 328 pàgines

Ramona, adéu. MONTSERRAT ROIG
A Ramona, adéu, la història ens és narrada a través de la veu de tres dones -àvia, mare i filla- que, a més del vincle familiar, comparteixen el mateix nom del títol.
Edicions 62. 288 pàgines.